Čo spôsobuje popraskané a zapálené kútiky úst a aká je ich efektívna liečba?

Čo spôsobuje popraskané a zapálené kútiky úst a aká je ich efektívna liečba?>

Popraskané a zapálené kútiky úst sú častým problémom, ktorý spôsobuje bolesť a nepohodlie. Tento stav, odborne známy ako angulárna cheilitída alebo ragády, sa často vyskytuje v kútikoch úst a môže byť spôsobený rôznymi faktormi, od nedostatku vitamínov až po infekcie. V nasledujúcom článku sa pozrieme na príčiny, symptómy, liečbu a prevenciu tohto nepríjemného ochorenia.

Čo sú to kútiky?

Kútiky, známe aj ako ragády, sú bolestivé praskliny, niekedy aj s prejavmi zápalu na jednej alebo oboch stranách úst. Tento stav sa často prejavuje začervenaním, podráždením a suchosťou v oblasti ústnych kútikov. Kútiky môžu byť mierne a krátkodobé, ale v niektorých prípadoch môžu pretrvávať a spôsobiť veľké nepríjemnosti, vrátane krvácania a sekundárnych infekcií.

Najčastejšie sa vyskytujú u osôb so suchými perami, u ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu, alebo u tých, ktorí trpia nedostatkom určitých živín. U detí sa kútiky objavujú pomerne často, najmä ak majú tendenciu sliniť alebo sa olizovať okolo úst.

Aké sú príznaky kútikov?

Popraskané a zapálené kútiky majú rôzne príznaky, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od závažnosti stavu:

  • Začervenanie: Oblasť kútikov je často sčervenaná a podráždená.
  • Praskliny v rohoch úst: Viditeľné trhlinky v koži môžu spôsobiť bolesť pri otváraní úst.
  • Bolesť a pálenie: Kútiky sú často bolestivé na dotyk a môžu páliť.
  • Krvácanie: Pri ťažších prípadoch môže dôjsť k drobnému krvácaniu z prasklín.
  • Zápal: V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj opuch a zápal okolitých tkanív.
  • Chrasty: Ak sa praskliny neliečia, môžu sa vytvoriť chrasty, ktoré sú bolestivé a nepríjemné.

Tieto symptómy môžu byť nepríjemné, najmä pri jedení, rozprávaní alebo smiechu, kedy sa kútiky mechanicky napínajú a bolestivo sa znovu otvárajú.

Vysušené pery s popraskanými a zapálenými kútikmi

Aké sú príčiny popraskaných kútikov?

Existuje viacero príčin, ktoré môžu viesť k vzniku popraskaných alebo zapálených kútikov. Medzi najčastejšie patria:

  1. Nedostatok vitamínov a minerálov: Ku vzniku kútikov môže viesť nedostatok vitamínov skupiny B, železa či zinku. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie pokožky a slizníc.
  2. Zápalové ochorenie čriev: Kútiky sú často spojené so zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu. Tieto ochorenia môžu spôsobovať rôzne kožné a slizničné prejavy, vrátane zápalov pier a ústnych kútikov. Kútiky môžu byť dokonca prvým prejavom zápalových ochorení čriev, ešte pred tým, ako sa objavia príznaky z tráviaceho traktu (Jellali et al., 2018). Zápalové črevné ochorenia majú často aj iné orálne prejavy, ako napríklad vredy a opuchy sliznice (Muhvić-Urek et al., 2016).
  3. Zápal žalúdka: Kútiky môžu byť spojené so zápalom žalúdka, najmä v dôsledku zníženej absorpcie živín, spôsobenej zápalovými alebo chronickými ochoreniami žalúdka. Ku vzniku kútikov tak môže prispievať nedostatok vitamínu B12 a kyseliny listovej (Lugović-Mihić et al., 2018).
  4. Kandidóza: Kútiky môžu byť spojené s nadmerným rastom kandidy v tenkom čreve. Premnoženie Candida albicans, huby, ktorá sa bežne vyskytuje v tráviacom trakte, môže spôsobiť infekcie postihujúce sliznice, vrátane úst a kútikov. Výskum ukázal, že kandida je hlavným pôvodcom kútikov najmä u ľudí so zníženou imunitou alebo inými predisponujúcimi faktormi, ako sú zlá ústna hygiena alebo dentálne problémy (Russotto, 1980, Erdoğan & Rao, 2015).
  5. Infekcie: Baktérie, ako Staphylococcus aureus alebo kvasinky rodu Candida, môžu spôsobovať zápal a zhoršiť priebeh kútikov. Tieto mikroorganizmy sa ľahko šíria vo vlhkom prostredí.
  6. Imunitná nedostatočnosť: Osoby s oslabenou imunitou, ako sú ľudia trpiaci HIV, cukrovkou alebo po chemoterapii, sú vo väčšom riziku vzniku kútikov.
  7. Autoimunitné ochorenia: Niektoré autoimunitné ochorenia, ako lupus či cukrovka, môžu znižovať schopnosť kože hojiť sa a zvyšovať riziko infekcií, čo vedie k vzniku kútikov.

Ako vysvetľuje vznik kútikov Tradičná čínska medicína?

Tradičná čínska medicína (TČM) sa snaží vnímať kútiky nielen ako fyzický problém, ale ako dôsledok celkovej energetickej nerovnováhy v tele, ktorú je potrebné vnímať komplexne. V TČM sa kútiky často spájajú s energetickým oslabením sleziny a žalúdka, ktoré sú spojené s trávením a distribúciou živín.

  1. V TČM je slezina považovaná za hlavný orgán zodpovedný za premenu potravy na energiu (čchi) a rozosielanie výživných látok do celého tela. Ak je slezina oslabená, čo môže byť spôsobené zlou stravou, nadmernou prácou alebo stresom, výsledkom môže byť nedostatočné prekrvenie a suchosť v ústach a perách, čo vedie k vzniku kútikov.
  2. Kútiky môžu byť spôsobené aj nadmerným hromadením vlhka a horúčavy v tele, najmä v žalúdku. To môže byť výsledkom konzumácie príliš veľa mastných alebo pikantných jedál, čo narušuje rovnováhu a spôsobuje problémy ako je zápal v ústach a na perách.
  3. Na druhej strane aj chýbajúca vlhkosť a ochladzujúca energia môžu viesť k suchosti v ústach, suchým perám a vzniku kútikov. Tento stav môže byť spôsobený nadmerným stresom, únavou alebo zlou výživou.

Aké sú rizikové faktory vzniku kútikov?

Niektoré skupiny ľudí sú viac náchylné na vznik popraskaných alebo zapálených kútikov úst. Medzi rizikové faktory patria:

  • Vek: Starší ľudia a malé deti sú častejšie postihnutí kútikmi kvôli slabšej kožnej bariére a zníženej imunitnej odpovedi.
  • Suchá pokožka: Ľudia so sklonom k suchej koži alebo ekzémom majú vyššie riziko vzniku prasklín v rohoch úst.
  • Nadmerná vlhkosť v oblasti úst: Ľudia, ktorí majú tendenciu často sa olizovať, alebo majú nadmernú produkciu slín, sú náchylnejší na vznik kútikov, pretože vlhkosť spôsobuje maceráciu kože.
  • Nedostatočná hygiena ústnej dutiny: Zlá ústna hygiena môže zvýšiť riziko infekcií, ktoré môžu vyvolať alebo zhoršiť zápal v kútikoch.
  • Ortopedické pomôcky: Nosenie zubných protéz alebo strojčekov môže prispieť k vzniku kútikov, najmä ak protézy nepasujú dokonale a spôsobujú tlak na rohy úst.

Aké sú možnosti liečby kútikov?

Liečba popraskaných kútikov závisí od príčiny problému. Existuje viacero účinných metód, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a urýchliť hojenie:

  1. Topické masti a krémy: Použitie hydratačných balzamov na pery alebo špeciálnych mastí obsahujúcich antibiotiká (ak je podozrenie na bakteriálnu infekciu) pomôže zmierniť bolesť a zabrániť ďalšiemu šíreniu infekcie. Výhodou prípravkov z cédrovej živice je ich komplexný účinok - protizápalový, antibakteriálny, antivírusový a antimykotický.  
  2. Úprava stravy: Vyhýbanie sa mastným a pikantným jedlám. Dopĺňanie vitamínov skupiny B, železa a zinku prostredníctvom doplnkov stravy alebo zmeny v jedálničku môže výrazne zlepšiť stav pokožky a pomôcť s hojením kútikov.
  3. Antibiotiká alebo antimykotiká: Ak je príčinou kútikov bakteriálna alebo plesňová infekcia, lekár môže predpísať perorálne alebo topické lieky na potlačenie infekcie.
  4. Zlepšenie ústnej hygieny: Znížiť riziko infekcií pomôže aj ústna hygiena, vrátane pravidelného čistenia zubov a používania ústnej vody.
  5. Hydratácia a zvlhčovanie pier: Pokiaľ je príčinou vzniku kútikov suchosť pier, je dôležité pravidelne používať balzamy na pery s hydratačnými zložkami, ako je včelí vosk alebo lanolín.
  6. TČM sa pri liečbe kútikov zameriava na obnovenie rovnováhy v tele. To zahŕňa úpravu stravy (vyhnutie sa mastným a koreneným jedlám), bylinné prípravky na posilnenie sleziny, zníženie horúčavy a vlhka v tele. Tiež sa používajú techniky ako akupunktúra na podporu toku čchi a posilnenie orgánov.

Žena si natiera pery balzamom pre správnu hydratáciu

Aká je prevencia kútikov?

Prevencia popraskaných a zapálených kútikov je zameraná na odstránenie rizikových faktorov a zlepšenie celkového zdravia pokožky a slizníc:

  • Hydratácia pier: Pravidelné používanie balzamov na pery, najmä v chladnom alebo suchom počasí, môže pomôcť predchádzať vysušovaniu pokožky.
  • Vyvážená strava: Zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínov, najmä vitamínov skupiny B, zinku a železa, je kľúčové pre udržanie zdravej pokožky a slizníc.
  • Vyhnutie sa zlozvykom ako je nadmerné olizovanie pier alebo žuvanie cudzieho predmetu (napr. ceruzky) môže znížiť riziko poškodenia kútikov.
  • Hygiena zubných protéz: Starostlivosť o zubné protézy a ich správne nasadenie môžu znížiť riziko poškodenia kútikov.
  • Prevencia infekcií: Dobrá ústna hygiena a časté umývanie rúk môžu pomôcť predchádzať infekciám, ktoré často sprevádzajú zápal kútikov.

Záver

Popraskané a zapálené kútiky úst sú nepríjemným problémom, ktorý však možno účinne liečiť a predchádzať mu správnymi krokmi. Základom liečby je identifikácia príčiny problému, či už ide o infekciu, nedostatok živín alebo mechanické poškodenie. Kombinácia vhodnej lokálnej liečby, zlepšenia stravovacích návykov a starostlivosti o pery vedie k rýchlemu zlepšeniu stavu a prevencii ďalších komplikácií.