Vedeli ste, že Vitamín D:
- pomáha udržiavať zdravie
- znižuje riziko vzniku bežných i chronických ochorení až o 60%
- posilňuje imunitu
- udržuje zdravé kosti?
O pozitívnom vplyve vitamínu D (kalciferole) na náš organizmus bolo napísaných už množstvo odborných článkov, napriek tomu je jeho význam často nedocenený a jeho hodnoty v našej krvi sú žalostne nízke.
NENAHRADITEĽNÉ DÉČKO
Podľa výskumu, ktorý bol zverejnený v odbornom časopise European Journal of Clinical Nutrition, nedostatok vitamínu D môže stáť za viac než polovicou úmrtí vo svete. Svetová zdravotnícka organizácia vydala varovanie, že svet zachvátila epidémia nedostatku vitamínu D a je potrebné situáciu riešiť.
- Dostatok tohto vitamínu v organizme dokáže predchádzať alebo aspoň znížiť riziko vzniku mnohých závažných ochorení, vrátane kardiovaskulárnych, diabetu a rakoviny.
- Vitamín D sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápnika a fosforu. V čreve a obličkách sa aktiváciou receptorov vitamínu D zvyšuje absorpcia týchto minerálov. Spoločne s hormónmi štítnej žľazy, prištítnych teliesok a nadobličkovými hormónmi zabezpečuje udržanie minerálnej rovnováhy medzi vápnikom a fosforom v telesných tekutinách a tkanivách. Ovplyvňuje tak hustotu kostí a zdravie chrupu.
- Je mimoriadne dôležitý pre imunitný systém. Aktivuje predovšetkým bunky patriace pod vrodenú imunitu.
- Cholekalciferol alebo vitamín D3 je jedna z foriem Vitamínu D (kalciferolu). Zvyšuje vstrebávanie vápnika z čreva. Nedostatočné vstrebávanie vápnika môže mať za dôsledok osteoporózu, hlavne u žien po menopauze. U mladších ročníkov spolu s ďalšími faktormi, ako sú napr. potravinové intolerancie sa môže podieľať na prejavoch tetanického syndrómu (tŕpnutie rúk, bolesť na hrudi, búšenie srdca, pocity úzkosti ako dôsledok zvýšenej dráždivosti nervového systému).
AKÉ SU SIGNÁLY NEDOSTATKU VITAMÍNU D?
- Oslabená imunita, časté prechladnutia, hlavne v zimných mesiacoch
- Svalová slabosť , zvýšená únavnosť
- Nadmerné potenie bez zjavnej príčiny (fyzická námaha, zvýšená teplota)
- Zhoršenie astmatických prejavov, najmä u detí
- Chronická bolesť, pocit bolesti v kostiach
- Depresia - nedostatok vitamínu D zvyšuje riziko depresie až 11 krát.
- Kognitívne poruchy, a to najmä u starších osôb
POĎME ZA SLNKOM!
Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného UV-B žiarenia z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, pričom vzniká najviac účinná forma D-vitamínu, cholekalciferol, teda vitamín D3.
Ľudské telo vie vyrobiť 10 000 – 12 000 medzinárodných jednotiek IU pri 30 minútovom letnom opaľovaní. Zásoba vitamínu D vytvorená opaľovaním stačí na 2 – 4 mesiace. Väčšina solárií používa UV-A lúče, ktoré nie sú schopné vytvoriť účinnú formu vitamínu D.
Ale pozor! Opaľovacie krémy s faktorom 8 a viac zablokujú UV-B lúče, ktoré produkujú vitamín D, takže sa žiadny vitamín D nevytvorí. Použitie mydla alebo sprchového gélu po opaľovaní môže odstrániť vitamín D vytvorený v povrchovej vrstve pokožky.
Existujú však aj iné faktory, ktoré limitujú využitie UV B na tvorbu tohto slnečného vitamínu v koži, t. j. ročné obdobie, lokalita, časť dňa, smog a vek. Napríklad ľudia žijúci na severnej alebo južnej pologuli od 40° zemepisnej šírky na sever alebo na juh nie sú počas zimných mesiacov vystavení dostatočnému množstvu UV žiarenia potrebného na tvorbu vitamínu D.
Tiež s pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť organizmu syntetizovať vitamín D pomocou UV žiarenia. Opálení ľudia a ľudia s tmavšou pokožkou potrebujú dlhšiu expozíciu slnku ako ľudia so svetlou pokožkou, pretože ich pigment pôsobí ako filter a prepustí menej slnečných lúčov. Dávka slnečných lúčov v období od novembra do februára nie je dostatočná na to, aby sa v pokožke vyprodukoval dostatok vitamínu D.
AKO DOPLNIŤ VITAMÍN D V ZIME?
V zime sa vitamín D dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu, napr. olej z morských rýb ako sú losos, tuniak, makrela, sleď, sardinka, či treščia pečeň. Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch.
Vegáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle alebo rastlinné tuky a oleje, či obilniny, obohatené o vitamín D. Pri varení sa tento vitamín neznehodnocuje. Samotné potraviny však dokážu zabezpečiť maximálne 10% potrebného množstva.
KAM NECHODÍ SLNKO, PRÍDE LEKÁR...
Pacienti s nízkou hladinou vitamínu D v krvi majú znížený počet imunitných buniek, bývajú častejšie chorí a unavení.
Množstvo štúdií preukázalo súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D v zime a zvýšeným výskytom ochorení dýchacích ciest, ako je prechladnutie a chrípka, ale aj tuberkulóza. Vysoko pravdepodobne tiež do tejto skupiny časom odborníci zaradia aj COVID ochorenie.
V aktuálnom období je nutné prízvukovať doplnenie vitamínu D hlavne starším osobám, ktoré majú jeho hladinu extrémne nízku.
Vitamín D má voči vyššie uvedeným ochoreniam významné preventívne účinky. Obzvlášť v zimnom období, ale taktiež v období zvýšeného rizika vírusových ochorení je nevyhnutné pravidelne dopĺňať vitamín D a zabezpečiť tak jeho potrebnú hodnotu v tele.
Pre naše zdravie častokrát stačí urobiť tak málo, aby sme v skutočnosti urobili veľmi veľa. Poďme do prírody na slnko, dajme si kvalitnú rybu a pozitívne myslime.
Prajeme pevné zdravie a veľa slnečných dní,
Váš team lekárov BENEDICTUS